Hırsızlık, sahibinin rızası olmaksızın bir başkasına ait taşınır malı almak ve bunu kişisel veya başka bir yarar için yapmaktır. Bu suç, mülkiyet değerlerine karşı ekonomik çıkar elde etme amaçlı işlenir.
Türk Ceza Kanunu’nun 141. maddesine göre:
"Başkasına ait taşınır malı, sahibinin rızası olmaksızın alıp, kendisi veya başkası için yarar sağlayan kişiye bir ila üç yıl arası hapis cezası verilir."
Buna göre, hırsızlık, bir kişinin rızası olmaksızın başkasına ait taşınır malı almak ve bunu kişisel veya başka bir yarar için yapmaktır. Hırsızlık suçunun mağduru, malın sahibi olmasa bile onu elinde bulunduran kişidir. Örneğin, bir kişinin kullanmakta olduğu bisiklet, onun rızası olmaksızın çalınırsa, bisikletin sahibi o kişi olmasa bile hırsızlık suçu oluşur ve burada bisikletin sahibi olmayan elinde bulunduran kişi mağdur olur.
Hırsızlık suçunun basit hali, Türk Ceza Kanunu’nun 141. Maddesinde belirtilmiştir. Ancak bazı durumlarda suç ağırlaşarak 142. Maddenin kapsamına girer.
Basit Hırsızlık Nedir? Türk Ceza Kanunu’nun 142. Maddesinde belirtilmeyen durumlar dışında işlenen hırsızlıklar basit hırsızlık olarak tanımlanır.
Yargıtay'ın örnekleri şunlardır:
Basit hırsızlığın cezası, Türk Ceza Kanunu'na göre bir yıldan üç yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Nitelikli Hırsızlık Nedir? Aşağıdaki durumlar varsa, basit hırsızlık nitelikli hırsızlığa dönüşür ve ceza artar:
Bu durumlarda fail, üç ila yedi yıl arası hapis cezasıyla karşı karşıya kalır.
Bunun yanında, kanun daha ağır cezaları şu durumlar için öngörür:
Bu durumlarda fail, beş ila on yıl arası hapis cezasına çarptırılabilir.
Hırsızlık Suçunda Cezayı Arttıran veya Azaltan Nedenler
Hırsızlık Suçunda Etkin Pişmanlık
Hırsızlık suçundan dolayı mağdurun uğradığı zarar giderilirse, fail için ceza indirimi mümkündür (TCK m.168). Zarar, soruşturma aşamasında giderilirse, cezanın 2/3'ü kadarı indirilebilir. Kovuşturma aşamasında giderilirse, ceza yarısına indirilebilir.
Suçun Faili ve Mağduru
Türk Ceza Kanunumuzda hırsızlık suçunun mağduru, çalınan malın gerçek sahibi olmasa bile, malı elinde bulunduran kişidir. Kanunumuzda korunan değer, mülkiyet değil, zilyetliktir. Hırsızlık suçunun oluşabilmesi için, malın sahibi olmasa da, malın sahibinin rızası dışında birine yarar sağlamak amacıyla elinden alınması yeterlidir.
Hırsızlık suçunu gerçekleştiren kişinin kendisine veya başkasına yarar sağlama amacı olması gerekmektedir. Ancak, çalınan maldan fiilen yarar sağlanması, suçun oluşması için gerekli değildir.
Sonuç Hırsızlık, toplumda sıkça rastlanan ve ciddiye alınması gereken bir suçtur. Yargılama sürecinde dikkatli adımlar atarak hukuki güvencenizi sağlamalısınız. Hırsızlık suçuyla karşılaştığınızda, hukuk büromuzda bulunan uzman İzmir ceza avukatları veya başka bir profesyonelden hukuki yardım alabilirsiniz.